Gök Titanları Kolos ve Phoebe'nin kızıdır. Zeus'la birlikte olur ve hamile kalır. Zeus'un eşi Hera, Leto'nun çocuklarını doğurmasını istemez. Leto kaçmak zorunda kalır. Delos adasına sığınır. Poseidon bu kaçışa yardımcı olmuştur. Artemis'i burada doğurur. Hera burada da Leto'yu bulur. Zeus'un çıkarmış olduğu rüzgârla ada yüzer Leto'yu Xantos ırmağının denize döküldüğü yere, Patara'ya getirir. Bir efsaneye göre Apollo Patara'da dünyaya gelir. Çocuklarını yıkamak isteyen Leto ırmağı takip ederek, ırmağın kaynağına ulaşır. Buradaki halk (çobanlar) Leto'yu istemez. Buna kızan Leto bunları kurbağaya çevirir.
Xantos ırmağı (Bugünkü Eşen çayı) Leto için oluşmuştur.
Xantos ırmağı (Bugünkü Eşen çayı) Leto için oluşmuştur.
Mitolojide müziğin, sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısıdır. Ayrıca kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kahinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir (Kassandra).
Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Ayrıca adı değişmeden, Roma mitolojisine geçen tek tanrıdır.
Altın bir lir çalar ve Müzler korosunun başıdır.
Gümüş yayıyla oku en uzağa o atabilir; okların tanrısıdır.
Tıbbı insanlara o öğretmiştir; hekimliğin tanrısıdır.
Asla yalan söylemez; ışığın ve gerçeğin tanrısıdır. Kutsal ağacı defne, hayvanları yunus, atmaca, kuğu ve kargadır.
Lakapları "okçu", "Likya'lı" ve Latince'de yırtıcı kuşlara ilişkin olarak kullanılan, "yırtıcı" anlamına gelen "Vulturus"dur.
Orfe öğretisinde sezgi, ilham ve vicdanın sembolü olan Apollon'dan Yunan mitolojisinde sık sık “Lykya’lı olarak söz edilir. Likyalı sıfatının kökeni Luvi dilinde ışık anlamına gelen, kurt anlamındaki “lyk” sözcüğüdür ki, sözcük Latincede lux biçimine dönüşmüştür.
Artemis:
Artemis ve Sembol Hayvanı Geyik |
Efes Artemis'i |
Artemis, güzel, endamlı, ciddi yüzlü, tanrısal bir bakiredir. Saf ışık tanrıçası olarak afifliği sembolize eder.
Kardeşinden bir gün önce doğup Apollon’un doğumu sırasında annesine yardım etmiştir. Annesinin çektiği acıyı gören Artemis evlenmemeye ve bakire kalmaya yemin etmiştir. Delos adasında doğmuştur. Apollon güneşi, Artemis ise ayı temsil eder; Apollon’a "Phoebos" (parlak, ışıklı) denildiği gibi, Artemis’e de "Phoebe" denilirdi. İkisi de yayla silahlanmıştır, oklar atarlar; oklar güneş ve ay ışınlarının sembolüdür.
Sonraları Artemis adına türlü kültlere sapılmıştır. Bunlardan biri, Efes’de Artemis’e, bütün tabiatı dölleştiren ve göğsü sayısız memelerle örtülü bir tanrıça gibi düşünülerek tapınılmasından doğan kült idi.
Leton; Fethiye-Kaş karayolunun 65 km.sinde Kumluova Köyü yakınında bulunmaktadır. Şair Ovidius'un anlattığı bir öyküye göre kent, Leto'nun adına kurulmuştur. Kentte en eski yerleşim izleri M.Ö. 7. yüzyıla kadar gider. Kalıntılar ve ele geçen kitabeler buranın dinsel ve politik bir alan olduğunu göstermektedir. Letoon M.S. 7. yüzyılda terkedilmiştir.
Düz gitmeyip sağa dönün |
Eşen Köprüsü kenarı |
Xanthos'dan Kınık'a inerek Eşen çayı köprüsünü geçip hemen sola dönülür. dar ve köyü bir asfalt yolla nehir takip edilir. Nehrin sonundaki tabela ağaççığın arkasında kaldığından dikkatli olmakta fayda vardır.
Dünya Miras Listesindedir. |
Türkiye'deki Unesco Dünya Mirasları
Kapadokya ve Göreme Milli Parkı (1985) [694]
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (1985) [695]
İstanbul'daki Tarihi Yerler (1985) [87]
Hattuşaş: Hitit Başkenti (1986) [696]
Nemrut Dağı (1987) [697]
Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı (1988) [698]
Ksantos-Letoon (1988) [699]
Tarihi Safranbolu Şehri (1994) [700]
Truva (antik şehir) (1998) [701]
Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) (2011) [702]
TAPINAKLAR
Yan yana üç tapınak bulunmaktadır. Bunlardan en kuzeydeki Leto, ortadaki Artemis, güneyindeki Apollon'a adanmıştır. Artemis Tapınağının diğerlerine göre daha küçük oluşu dikkati çeker.
TİYATRO
Helenistik Döneme ait Grek Planlı tiyatro Letoon'un kuzeyindedir. Basamakların normal oturma yerlerinin inceltilerek yapılmıştır. Tiyatroda her hangi çalışma mevcut değildir. Tabanı kumlarla kaplıdır.
Sahne kısmı ayakta olmayan tiyatronun 'cavea'sı iyi korunmuştur. Doğu ve batıdaki kapılar Dorik frizlerle süslenmiştir. Tiyatronun merkez kısmı tepeye oturtulmuştur. 'Cavea' bir diyazoma ile iki bölüme ayrılmıştır. Tiyatro büyük ölçüde Patara tiyatrosunu hatırlatmaktadır.
NYMPHAEUM/ANITSAL ÇEŞME
Kilisenin batısında anıtsal nitelikte olan Nymphaeum, havuzla ayrılan iki binadan oluşur. Hellenistik zamana tarihlenen doğudaki kompleks paralel iki duvar tarafından çevrelenir. Batıdaki binanın yüzünde kubbeli bir oyuk vardır. Havuz yarım daire şeklindeki sütunlu giriş tarafından çevrelenmiştir. 12m x 10m boyutlarındaki dikdötgen oda sütunlu girişe iki odayla bağlanır. "Hadrianus"a ithaf edilen heykel duvardaki oyukların merkezinde bulunmaktadır.
Çeşme Yapısı |
Çeşme Yapısı Detay |
Her ne kadar çeşme yapısından uzakta sergilenmiş olsa da Arslanın ağzında bulunan delik ve üst kısmının havuz şeklinde olması çeşmeye ait olduğu kanaati uyandırmıştır.--->
Çeşmenin önünde yer alan kutsal cadde sağlı sollu yazıtlarla bezenmiştir.
Yazıt |
Kutsal Cadde |
Yazıt |
Kazılar sırasında tapınak kalıntılarının arasında Lykia tarihine ışık tutabilecek ve yazısının çözümüne yardımcı olabilecek nitelikte yazıtlar bulunmuştur. Bu yazıtlardan en önemlisi Büyük İskender'in (Yunanca Alexandros, İngilizce Alexander) Letoon'a ziyaretini anlatandır. Aram, Yunan ve Lykia dillerinde yazılmış olan ve Kaunos'un mitolojik kurucusu "Basileus"u anlatan yazıt, Lykia yazısına ışık tutabilecek nitelikte bir arkeolojik keşiftir.
Nymphaeum'da henüz bir çalışma yapılmamış olup, temizlik aşamasındadır. Çalışmaların tamamlanması sonrasında muhteşem bir yapının ortaya çıkacağı şimdiden aşikardır.
Roma İmparatorları için yapılmıştır.
Leto tarafından gerçekleştirilen bir lanet sonucu oluştuğu inanılan kurbağalar ile su kaplumbağalarına revak içerisinde bol miktarda görmek mümkündür.
KİLİSE
Hıristiyanlığın yayılmasıyla VI.yy.da bir de kilise ilave edilmiştir. Tapınakların arkasında yer alır.
Kilisenin yapımında antik eserlerin yıkılmış parçaları
kullanılmıştır.
MANASTIR KALINTILARI
DETAYLAR
Letoon’daki arkeolojik araştırmalara 1950 yılında Henri Metzger yönetimindeki Fransız araştırma gurubunca başlanmış olup, Chrystian Le Roy tarafından sürdürülmüştür. 2011 yılı başından itibaren çalışmalar Başkent Üniversitesince gerçekleşmektedir. Bu yıla ait çalışmalar daha çok temizlik niteliğinde olmuştur.